Kto potrzebuje suplementacji z L-tryptofanu?
- Details
- Created on Saturday, 17 December 2011 15:09
- Last Updated on Friday, 21 July 2023 05:46
- Written by surawka
- Hits: 52910
Kto potrzebuje suplementacji z L-tryptofanu?
Copyright 2009 RawPeople.com All rights reserved
Autorzy: Angela Coate-Hermes i James Hermes, N.D.
Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski
Kto potrzebuje suplementacji z L-tryptofanu?
Może państwo już słyszeli o tym, że tryptofan to składnik, który powoduje senność, tj. po spożyciu dużej porcji świątecznego indyka. W rzeczywistości, tryptofan jest aminokwasem, odgrywającym różnorodne funkcje w naszym organizmie. Tryptofan jest aminokwasem niezbędnym, jednym z dziewięciu w tej grupie. To oznacza, że organizm człowieka, musi go otrzymywać wraz z pożywieniem, ponieważ nie jest w stanie samodzielnie, syntetyzować tego związku.
Dlaczego potrzebujemy tryptofanu?
Tryptofan spełnia wiele różnych zadań w organizmie. Jakkolwiek, najbardziej znaczącą rolę, jaką się jemu przypisuje, to bycie związkiem wyjściowy do biosyntezy, co najmniej dwóch rodzajów hormonów tj. melatoniny i serotoniny. Melatonina to hormon, który działa w naszym mózgu. Uważa się, że jest odpowiedzialna za regulację cyklów snu i czuwania, cykl zwany również rytmem okołodobowym. Melatonina jest wytwarzana przez szyszynkę, mały gruczoł znajdujący się w mózgu. Szyszynka zaczyna wydzielać melatoninę w momencie zmniejszania się natężenia światła słonecznego, co ma miejsce pod koniec dnia. Melatonina odgrywa również rolę, jak jeden z ważnych przeciwutleniaczy.
Serotonina jest szczególnie ważna, ponieważ zachowuje się jako hormon regulujący aktywność wielu innych związków, występujących w mózgu. Kontrola obejmuje ruchy mięśni, aktywność umysłową, stan świadomości oraz umożliwia zaśnięcie. Bez odpowiedniej ilości tryptofanu z naszej diecie, aktywność zarówno serotoniny, jak i melatoniny, ulega obniżeniu, co może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych, włącznie z problemem ze snem.
Kto może skorzystać z suplementacji tryptofanem?
Najlepszym sposobem dostarczenia tryptofanu są pełne, nieprzetworzone artykuły spożywcze, a nie wyizolowana suplementacja. Jakkolwiek, w określonych okolicznościach, niektóre osoby mogą skorzystać z suplementacji tryptofanem. Tego rodzaju suplementacja jest często zalecana osobom cierpiącym na bezsenność, depresję i inne problemy związane z funkcjonowaniem mózgu, jak również problemy z trawieniem i wchłanianiem pożywienia, zespołem napięcia przedmiesiączkowego (ZNPM), migrenami itp.
Historia suplementów z tryptofanem.
Suplementy z L-tryptofanu zostały wycofane z rynku, po tym, jak stwierdzono powiązanie ze śmiercią 35 osób w 1989 roku. Stwierdzono, że tego rodzaju suplementy spowodowały ostre reakcje alergiczne, zwane eosinophilia myalgia (zwiększenie ilości granulocytów eozynochłonnych we krwi). W końcu odkryto, że japoński wytwórca tych suplementów, zastosował nowe szczepy bakteryjne do produkcji tryptofanu, nowe szczepy bakteryjne wytwarzały toksyczne produkty uboczne.
Z nieznanych powodów, amerykańska agencja do spraw wdrażania leków (FDA) wstrzymała sprzedaż wszelkich suplementów z tryptofanem, na czas nieokreślony. W 1990 roku, wprowadzono lek o nazwie Prosac, jego sprzedaż była ogromna, dochodząc do 750 milionów, i tylko w pierwszym roku po wejściu na rynek. Osobom które poprzednio zalecano suplementy z tryptofanem, aby zmniejszyć depresję, zalecono jako zamiennik preparat Prosac. Ponieważ tryptofan jest aminokwasem niezbędny dla organizmu człowieka, agencja ds. wdrażania leków, pozwoliła na dodawanie tryptofanu do wielu produktów spożywczych, włącznie z odżywkami dla niemowląt i dzieci, nawet wtedy gdy był niedopuszczony do sprzedaży, w formie czystych suplementów. W 2002 roku L-tryptofan po wielu badaniach sprawdzających, został z powrotem zatwierdzony, przez agencję ds. wdrażania leków, do sprzedaży w formie czystych suplementów, przez co jest dostępny dla konsumentów.
Suplementacja L-tryptofanem
Istnieją dwie formy tryptofanu (izomery) L-tryptofan i D-tryptofan. Izomer L jest właściwym izomerem, którego potrzebuje organizm ludzki, jest w stanie go właściwie wykorzystać, właśnie taka forma tryptofanu, powinna znajdować się w suplemencie. Najlepsze wyniki kliniczne, uzyskiwano w przypadku gdy podawano L-tryptofan wraz z witaminą B6, co może sugerować, że L-tryptofan powinien być pobierany z witaminami B-kompleks. Jednym z powodów takiego stanu rzeczy, jest to, że witamina B6 odgrywa najważniejszą rolę, w procesie przetwarzania tryptofanu w serotoninę, a następnie w melatoninę.
Potencjalne efekty uboczne suplementacji czystym L-tryptofanem
W tej materii, proszę skontaktować się z doświadczonym specjalistą, jeżeli macie państwo jakiekolwiek zastrzeżenia, do pobieranych dawek L-tryptofanu z uwzględnieniem stanu zdrowia danej osoby. Istnieje możliwość przedawkowania L-tryptofanu, pobieranego w czystej formie, w suplementacji. Rozważniej jest pobierać suplementy z L-tryptofanu pod dozorem doświadczonego specjalisty, szczególnie specjalistów zajmujących się sprawami diety i suplementacji. L-tryptofan jako suplementacja, powinien być pobierany z rozwagą przez osoby, cierpiące na astmę lub osoby pobierające lekarstwa przeciwdepresyjne.
Teksty źródłowe:
Marz, Russell. Medical Nutrition from Marz. Portland, OR: Oni-press, 1999.
Murray, Michael and Joseph Pizzorno. The Encyclopedia of healing Foods. New York: Atria Books, 2005.
Od tłumacza:
Najbogatsze, roślinne źródła tryptofanu:
http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/
Nazwa polska |
Nazwa łacińska |
Zaw. tryptofanu w 100 g produktu |
Głąbigroszek |
Psophocarpus tetragonolobus |
0,762 g |
Soja |
Glycine max |
0,591 g |
Dynia (nasiona) |
Cucurbita pepo |
0,576 g |
Sezam (nieskaryfikowany) |
Sesamum indicum |
0,388 g |
Orzech czarny |
Juglans nigra |
0,318 g |
Fasolnik chiński |
Vigna uniguiculata v. sesquipedalis |
0,300 g |
Siemię lniane |
Linum usitatissimum |
0,297 g |
Łubin biały |
Lupinus albus |
0,289 g |
Nerkowiec |
Anacardium occidentale |
0,287 g |
Orzechy pistacjowe |
Pistacia vera |
0,271 g |
Fasola mungo |
Vigna mungo |
0,263 g |
Fasola mung |
Vigna radiata |
0,260 g |
Fasola półksiężycowata |
Phaseolus lunatus |
0,254 g |
Kminek (nasiona) |
Carum carvi |
0,244 g |
Owies |
Avena sativa |
0,234 g |
Soczewica |
Lens culinaris |
0,232 g |
Migdały |
Amygdalus communis |
0,214 g |
Orzechy laskowe |
Corylus avellana |
0,193 g |
Kanarecznik |
Canarium ovatum |
0,189 g |
Ciecierzyca |
Cicer arietinum |
0,185 g |
Szarłat |
Amaranthus spp. |
0,181 g |
Pszenica durum |
Triticum durum |
0,176 g |
Orzech włoski |
Juglans regia |
0,170 g |
Komosa andyjska (quinoa) |
Chenopodium quinoa |
0,167 g |
Jęczmień |
Hordeum vulgare |
0,165 g |
Pszenice |
Triticum aestivum |
0,160 - 0,195 g |