ZUPY, SAŁATKI

 

ZUPY, SAŁATKI

Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski

 

SAŁATKA SALSA wg. John Kohler

Używaj składników organicznych jeżeli to możliwe.

 

Składniki:

1 wiązka kolendry

5-6 pomidorów (roma)

1 mała żółta lub czerwona cebula

1 mała papryka chili

2 dojrzałe awokado

garść całych liści z glonu dulse

 

Sposób przyrządzania:

Posiekać kolendrę, pociąć w kostki pomidory, cebulę, chili oraz awokado.
Kosteczki ww. warzyw osobno dodawać do miski. Potnij na odpowiednie kawałki liście glonu dulse dodaj do ww. miski. Na koniec przemieszaj.

Delektuj się!

 

SAŁATKA SELEROWA

Składniki:

1 duża wiązka (liści) selerów

2 czerwone, słodkie papryki

3 lub 4 pomidory

ok. 130g świeżych orzechów włoskich

 

Sposób przyrządzenia:

1. przetrzeć selery i paprykę, rozłożyć je w misce

2. przemielone pomidory oraz orzechy włoskie użyć jako przybranie

 

 

ZUPA CUCADO

 

Składniki:

2 duże ogórki

1/2 awokado

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka świeżego kopru

Opcja: garść karłowatych pomidorów (cherry tomatoes)

 

Sposób przyrządzenia:

Zmielić (homogen.) wszystkie ww. składniki i gotowe do podania.

Opcja: dodać karłowate pomidory do zupy

 

 

LETNIA SAŁATKA OWOCOWA

Składniki:

Jagody
Brzoskwinie
Śliwki
Gruszki
Banany
Zielone liście sałaty

Seler

 

Sposób przyrządzania:

Pokroić w plastry ww. owoce (bez jagód) oraz seler wg. życzenia. Ozdobić liśćmi sałaty od strony wewnętrznej miski, na wierzch przybrać jagodami.

 

 

T.C.'s SUPER SAŁATKA

Składniki: (4-6 podań)

1-1,5 kg pomidorów

4 średnie lub 0,5 kg awokado (lub poszatkowanych orzechów itp. oleistych)

4 całe liście selera

4 duże czerwone lub zielone słodkie papryki

1kg . łodyżek kapusty chińskiej i zieleninę

Opcja: 1 grejfrut

 

Sposób przyrządzenia:

Pokroić w kostki pomidory , seler, słodką paprykę. Ćwiartki awokado, obrane , pociąć w kostki
poszatkować kapustę chińską. Włożyć ww. składniki do miski, wymieszać
Opcja: Wycisnąć sok z grejfruta użyć go to przystrojenia.

 

 

PRZETARTA SAŁATKA Z KIEŁKAMI

 

Składniki:
1 szklanka utartej marchewki

1 szklanka utartej kapusty

1 szklanka pociętego w kostki selera

1 szklanka siewek lucerny mieszańcowej lub innych gat. kiełków

2 łyżki stołowe soku z cytryny

Przyprawy wg. własnego uznania

 

Sposób przyrządzenia:

Przetrzeć marchewkę oraz kapustę. Pociąć w kostki seler. Wymieszać ww. składniki w misce, z wierzchu posypać przyprawami.

 

 

ZUPA ŚMIETANKOWA ZE SZPARAGÓW

 

Można ją również nazwać królową zup. Włóknik zawarty w szparagach tworzy przepiękną strukturę, a pasta sezamowa daje dobrej jakości kleik. Nie używaj zdrewniałych końców szparagów. Posiekać jedynie części najdelikatniejsze ok. 4-5 cm od końca.

 

Składniki:

1 szklanka poszatkowanych szparagów

1 szkalnka soku z marchewki

2 łyżki stołowe pasty sezamowej

1 łyżeczka poszatkowanej cebuli, lub więcej dla smaku

Bragg?s ? ekstrakt sojowy

płatki z glonów dulse

 

Sposób przyrządzania:

Ww. składniki homogenizować aż do uzyskania kleikowatej konsystencji. Powinno się otrzymać 1,5 szklanki. Pierwsze danie gotowe.

 

 

ZUPA GAZPACHO

Składniki:

1/2 szklanki poszatkowanej:

  • słodkiej kukurydzy (faza woskowa)
  • czerwonej papryki oraz ogórka

 

1/4 szklanki poszatkowanej:

  • cukini
  • cebuli

2 łyżki stołowe pietruszki

1 łyżka stołowa kolendry

1/2 ząbka czosnku, poszatkować

1-2 łyżeczki wody

 

Sposób przyrządzania:

Homogenizować: czerwoną paprykę, później dodać ogórka oraz kukurydzy, homogenizować do wytworzenia kleiku. Dodać pozostałe składniki, homogenizować, dodać wody lub soku dla właściwej konsystencji. Do miski wsypać garść podkiełkowanego słonecznika, trochę kukurydzy oraz pociętej w kostki czerwonej papryki, zalać to ww. zupą. Przybrać natką z pietruszki.

 

 

SIEKANA CUKINIA PO MEKSYKAŃSKU

Sposób przyrządzania:

1 średniej wielkości poszatkowana cukinia

1/4 czerwonej cebuli, poszatkować

1/2 czerwonej papryki, poszatkować

1/2 - 1 papryki jalapeno, poszatkować (ilość zależy od smaku)

1/4 szklanki kolendry, posiekanej (lub więcej do smaku)

1 mały ząbek czosnku, przemielić

Szczypta przemielonych nasion kolendry

Pokropić ekstraktem sojowym Bragga

Pokropić sokiem z cytryny

SAŁATKA Z CUKINII DLA DWOJGA

Sposób przyrządzania:

1 cukinia, pocięta wzdłuż lub cienkie paski

1/2 szklanki poszatkowanej czerwonej papryki (słodkiej)

2 łyżki stołowe płatków z glonów (dulse do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością

1/2 małego ząbka czosnku, drobno pociętego

1 łyżka stołowa ekstraktu sojowego Bragga

1 łyżka stołowa soku z cytryny

2 liście bazyli, posiekać

1/2 awokado, poszatkować

4 lub 5 zielonych oliwek, poszatkować

4 łyżki stołowe domowej roboty kiszonej kapusty (albo więcej)

Na koniec, dobrze wymieszać, podawać na wyściółce zieleniny słonecznikowej oraz siewek lucerny mieszańcowej.

 

 

SAŁATKA CONFETTI

Używając tarki lub hebla warzywnego utrzyj do dużej misy.

Składniki:
2 marchewki

1-2 pasterniaki

1 brukiew

1 rzepa

1 biała rzodkiew (7-8cm średnicy) pocięta w paski

Dodać:
2 szklanki mieszanki młodocianej zieleniny (1 tacka z zielonymi siewkami)

2 szklanki kiełków słonecznika, posiekać

1 szklanka czerwonej papryki (długie paski)

1/2 szklanki ogórka, w półplasterki

1 cebula dymka drobno poszatkowana

2 szalotki, drobno poszatkowane

1/4 szklanki natki pietruszki, poszatkować

1 szklanka pociętej w cienkie plastry zielonej kapusty

1/4 szklanki plasterków z łodyg selera

1 szklanka kapusty włoskiej (w kawałkach)

2 łyżki stołowe płatków z glonów dulse

2 łyżki stołowe wiórków kokosowych, niesłodzonych

 

Sposób przyrządzania:

Nałożyć na sito ww. kapustę polać gotowaną wodą chłodzoną przez 1 min. odsączyć. Sok z jednej cytryny lub innego cytrusa. Pokropić odważnie sałatkę sokiem z cytryny itp. Przemieszać wszystko. Posypać wierzch glonami dulse. Następnie wiórkami kokosowymi. Udekorować czerwoną papryką albo białą rzodkwą. Podawać z wyściółką azjatycką. 10-12 porcji.

Uwaga: inne nadające się warzywka to przetarty korzeń selera oraz dyniowate.

 

 

SAŁATKA ZE SŁODKIEJ KUKURYDZY

Składniki:

1 duża kolba słodkiej kukurydzy

1/2 czerwonej słodkiej papryki, pociętej

1 duży dojrzały pomidor pocięty w kostki

3 łyżki stołowe zmielonej natki z pietruszki

1 łodyga selera, pocięta w kostki

1/4 szklanki słodkiej czerwonej cebuli, posiekać

 

Sposób przyrządzania:

Opłukać wszystkie ww. warzywa, wyłuskać nasiona z kolby kukurydzy, pociąć na kostkę: pomidor, celer, posiekać ww. paprykę oraz cebulę, zmielić natkę z pietruszki. Wsypać ww. do miski, przykryć, wstawić do lodówki, w tym czasie przygotowywać przybranie z awokado.
Wskazówka: Surowa słodka kukurydza (stadium woskowe) jest smakowita prosto z kolby lub po wyłuskaniu. Po prostu oczyść, umyj i delektować się!

 

SŁONECZNA SAŁATKA MARCHEWKOWA

Składniki:

3 szklanki marchewki

1/2 szklanki organicznytch rodzynków

1 jabłko ? Red Delicious (słodkie)

1 łodyga selera

 

Sposób przyrządzania:

Obierz oraz przetrzyj jabłko, marchewkę, drobno posiekaj selera. Wsypać wszystkie ww. warzywa do misy, wynieszaj z następującym przybraniem:

1 jabłko - Red Delicious (słodkie)

2 szklanki przetartej marchewki

1/2 szklanki migdałów

świeży sok jabłkowy lub wodę destylowaną

W homogenizatorze zmielić: 1/2 szklanki migdałów, dodaj jabłko (obrane, wycięte ośrodki) oraz 2 szklanki przetartej marchewki, homogenizować aż do uzyskania śmietankowej konsystencji. Dodaj małą ilość destylowanej wody lub świeżego soku jabłkowego aby osiągnąć upragnione zagęszczenie.



CHŁODZĄCA ZUPA KREMOWO-MARCHEWKOWA

Składniki:

3 szklanki świeżego soku marchewkowego

1 duże awokado

garść siewek kończyny mieszańcowej pociętej 3-krotnie

trochę natki z pietruszki lub liści kolendry

 

Sposób przyrządzania:

Zrobić sok marchewkowy Pociąć awokado na połówki. Do homogenizarora: sok marchewkowy oraz awokado, homogenizować aż do uzyskania kleiku. Położyć siewki ww. lucerny oraz pietruszkę a wierzch ww. zupy.

Wskazówka: Można użyć jakąkolwiek ulubioną kombinację soku warzywnego

 

SAŁATKA Z GLONÓW MORSKICH

Składniki:

1 garść hijiki ? glony morskie, namoczyć, odsączyć

1 garść posiekanej kolendry

1 garść szarotki

4 szklanki poszatkowanej kapusty

przyprawy warzywne, lub ziołowe do smaku

 

Sposób przyrządzania:

Wymieszać wszystkie ww. składniki w misce, gotowe do podania.

 

 

SAŁATKA TROPIKALNA

w.g. Sierra

Skład sałatki:

Włożyć razem do miski pocięte w sześciany awokado, mango oraz papaje, kilka kawałków cebuli (opcja).

Skład przybrania:

Sok z jednej pomarańczy i jednej cytryny zmiksować z małą ilością miodu (lub syropu klonowego), lub słodziku naturalnego ?stevia?. Polać tym ww. sałatkę i rozkoszować się!

 

 

POMARAŃCZA, MARCHEWKA I SAŁATKA Z NASION

Składniki:
Marchewka

Pomarańcza
Nasiona słonecznika

Nasiona dyni

Nasiona sezamu

 

Sposób przyrządzania:

Utrzyj 2 marchewki, poplasterkuj pomarańczę, następnie dodaj nasiona słonecznika, dyni i sezamu. Wszystko razem wymieszać.

 

 

SAŁATKA Z OBEŻYNY I AWOKADO (DLA 4)

Składniki:
1 duża obeżyna

2 - 3 dojrzałe, zwarte awokado

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej

sok z 3 cytryn

4 łyżki stoł. Ekstra Virgin Oleju z Oliwek

płatki z Dulse (glon) oraz pieprz do smaku

2 łyżeczki surowego miodu (syropu klonowego)

 

Sposób przyrządzania:

Obrać oraz pociąć w kostki obeżynę. Wstawić do głębokiej miski, zalać natychmiast zimną wodą z sokiem z 1-ej cytryny.

Ubić (wymieszać): olej, czosnek, płatki z dulse, pieprz oraz sok z jedbej cytryny. Postawić z boku.

Obrać i pociąć na kostki awokado. Wstawić do miski i zaraz pokropić sokiem z cytryny.

Odsączyć ww. obeżynę, wymieszać z ww. awokado. Dodać posiekanej cebuli.

Wymieszać ww. przybranie jeszcze raz i dodać do ww. mieszanki. Delikatnie wymieszać.

Ustawić z boku na ok. 15 min. Można ochłodzić.

Przed podaniem delikatnie przemieszać raz jeszcze pokropić miodem (syropem klonowym).

 

 

HURAGANOWA ZUPA Z PIETRUSZKI

Składniki:

1 wiązka pietruszki

5 średniej wielkości pomidorów

3 liści selera

sok z 3-ech cytryn

1 łyżka stołowa miodu (syropu klonowego)

1/2 cszklanki zmielonych orzechów

2-3 kotewka ? orzech wodny

1 łyżeczka majeranku

1/2 łyżeczka tymianku

 

Sposób przyrządzania:

Homogenizować pietruszkę, pomidory oraz seler a następnie przecedzić. Osobiście tak zrobiłam (em) lecz można ekstrahować w sokowirowniku. Dodać ww. cytryny, miodu, przemielonych orzechów, ziół oraz obranych i posiekanych kotewek. Dobrze wymieszać, podawać. Wg. życzenia można dodać ostrej papryki. Ww. zupa ?łaskocze podniebienie?, jest smakowita. Nawet rodzice uzależnieni od gotowanych potraw uwielbiają ją!

 

 

PROSTY KUKURYDZIANY GULASZ

Składniki:
4 szklanki świeżej słodkiej kukurydzy

2 szklanki mleka z podkiełkowanych migdałów (wg. życzenia)

proszek z Chili dla smaku (opcja)

 

Sposób przyrządzania:

Jako chrupki użyj kukurydzy jak wyżej; dla żucia odwodnić kukurydzę do upragnionej konsystencji (40oC ok. 2 godz.) Przełóż ww. kukurydzę do (szklanych) naczyń ze szczelną pokrywką. Przed spożyciem zalać ww. mlekiem migdałowym do uwodnienia. Po wstępnym uwodnieniu dodać 1,5 szkalnki ww. mleczka, (zamknąć naczynie) wymieszać poprzez wytrząsanie. Wlać połowę lub więcej ww. do homogenizatora, aby uzyskać konsystencję śmietany. Przelać ponownie do zamykanego naczynia, mieszać poprzez wytrząsanie. Podawać ewentualnie lekko podgrzać do ok. 40oC.

 

ZUPA LAWA

Składniki:
3/4 litra soku marchewkowego

4 awokado

5 ząbków czosnku

5 cm korzenia imbiru

1 łyżeczka papryki

szczypta cayenne (ostra papryka) do smaku

2 łyżki stołowe tamari (ekstrakt sojowy)

 

Sposób przyrządzania:

Homogenizować ww. wszystkie składniki do konsystencji kleiku (dodawać soku z marchewki). Podawać na chłodno lub w temp. ok. 40oC. Dla smaku dodać więcej ww. przypraw. Proste i zdrowe dla osób przepadających za ostrzejszymi potrawami. Życzymy dobrego apetytu!

 

 

SAŁATKA CINCO DE MAYO


Składniki:

2 szklanki poszatkowanej czerwonej kapusty

1 szklanka poszatkowanej zielonej kapusty

1 łyżeczka soli morskej

2 łyżki stołowe lub więcej świeżo wyciśniętego soku z limety

2 łyżeczka miodu (syropu klonowego)

2 cebule ze szczypiorem, drobno posiekane

3 łyżki stołowe lub więcej posiekanej kolendry

szczypta cayenne (ostra papryka)

Jeżeli uwielbiasz to dodaj więcej soli oraz białego pieprzu.

 

Sposób przyrządzania:

Po wymieszaniu wszystkich ww. składników jak najszybciej podawać do stołu.

 

 

ZUPA MARCHEWKOWA

 

Składniki:

2 pints (450mL) soku marchewkowego
1 tahitańskich kapustnych (kapustne)
2 szklanki pulpy marchewkowej
Ww. homogenizować


Dodać:
1 łyżeczka curry
szczypta ostrej przyprawy cayenne (rodzaj ostrej papryki)
zmielonego selera

namoczonego dzikiego ryżu
podkiełkowany słonecznik
pietruszka

kwiaty cytryny jako przybranie



ZUPA AWOKADOWO-MARCHEWKOWA


Składniki:
sok marchewkowy
awokado
dulse ? glony morskie
imbir
cayenne ? przyprawa z ostrej papryki
ząbek czosnku
cebula


Sposób przyrządzania:
Homogenizować ww. składniki lub inna opcja: homogenizować jedynie awokado, imbir, czosnek z sokiem marchewkowym, pozostałe składniki dodać w formie drobnoposiekanej.

 

SAŁATKA AWOKADOWA

 

Składniki:
1 szklanka brunatnego moczonego (3 dni) ryżu, (płukać codziennie)

puree z awokado odm. Hass, organiczne,

Do ww. awo-pure dodać:

1 małą zmieloną cebulę

1 małą słodką zmieloną paprykę

sok z 1 limety (owoc cytrusowy)

1/2 łyżeczki suszonej kolendry

3/4 łyżeczki kelp (glony morskie)

łodygi lebiodki pospolitej

cayenne (ostra papryka) dla smaku

 

Sposób przyrządzania:

Przed spożyciem dobrze wymieszać wszystkie ww. składniki.

 

 

INDYJSKA RAITA

 

Składniki:
Posiekać równe ilości:

pomidorów

czerwonej cebuli

ogórków
Przyprawić dodając troszkę:

soli morskiej

kminu rzymskiego itp.

 

 

SAŁATKA OWOCOWA

 

Składniki:
pociąć na kawałki:

papaja

awokado
banan
kiwi
rodzynki
daktyle
jicama ? ziemniak meksykański

Następnie przyprawić:

wanilią

imbirem

sokiem z cytryny

bazylią

 

 

WEGETARIAŃSKA SAŁATKA KAPUSTNA

Składniki:
Posiekać oraz wymieszać:

kapustę
rzodkiewki
dulse ? glony morskie

kmin rzymski

pasta (masło) sezamowa ? tahini

słodka papryka

czerwona cebula

czosnek
(całe) nasiona sezamu

 

 

PROSTA SAŁATKA SZPINAKOWA

 

Składniki:

organiczny szpinak (idealnie)

1 szklanka utartej marchewki

1/2 szklanki tahini - pasty sezamowej

ekstrakt sojowy - nama shoyu

sok z cytryny lub ocet spirytusowy

2 pocięte ząbki czosnku

 

Sposób przyrządzania:

Zanurzyć luźno rozłożony szpinak w zimnej wodzie, dobrze wypłukać, odsączyć. W międzyczasie, wymieszaj pozostałe ww. składniki z 2 łyżkami stołowymi ekstraktu sojowego oraz 3 łyżkami stołowymi soku z cytryny lub ww. octem. Dopasuj ilość ekstraktu sojowego, soku z cytryny (ewentualnie octu) do smaku. Posiekać (pociąć) liście szpinaku do upragnionej konsystencji, przemieszać, przystroić. Dodać pozostałych składników lub podobnych, ulubionych warzyw.

 

CHŁODZĄCA SAŁATKA Z MANGO

wg. Wayne Pickering

 

Składniki:
1 szklanicę poszatkowanej, ulubionego rodzaju kapusty

1/4 szklanicy drobno posiekanego selera

2 łychy stołowe drobno posiekanej szarotki

1/2 łycha drobno posiekanej czerwonej słodkiej papryki (bez nasion i ośrodka)

120g orzechów zmielić na młynku do kawy (nerkowiec, orzech włoski)

 

Sposób przyrządzania:

Ww. składniki wymieszać. Jeżeli chcesz uzyskać dodatkowy ?kop? dodaj cayenne (ostra papryka).

 

 

SAŁATKA WEGETARIAŃSKA

Składniki:
1 średniej wielkości ogórek, obrany

2 liście selera, opłukane

1/2 główki sałaty (iceberg lub rumuńska), opłukane

1 słodkiej czerwonej lub zielonej papryki

2 średniej wielkości marchewki, obranej lub oskrobanej scrubbed

 

Sposób przyrządzania:

Marchewkę pociąć na plastry. Ogórek liście selera pociąć na cienkie paski. Paprykę po usunięciu ośrodka z nasionami drobno posiekać. Połamać liście sałaty na odpowiedniej wielkości kawałki. Wsypać ww. wszystkie składniki do dużej misy, wymieszać.

 

SAŁATKA IMBIROWO-MARCHEWKOWA (dla 4)

wg. Anya

 

Składniki:

5 utartych marchewek

2 szklanki poszatkowanej czerwonej kapusty

1 szklanka rodzynków

1/3 szkalnki słonecznika

3 szklanki nasion dyni

Wymieszać ww. składniki przed przybraniem.

 

Przybranie:

2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego

2 łyżki stołowe soku cytrynowego

1 łyżka stołowa utartego imbiru

4 łyżki stołowe oleju wyciskanego na zimno (do wyboru), np. olej lniany i olej z orzechów włoskich

szczypta soli

Sposób przyrządzania:

Rozpuścić miód lub syrop klonowy w soku cytrynowym. Dodać pozostałych składników przybrania. Polać tym ww. sałatkę lekko wymieszać całość. Ww. sałatka jest wyjątkowo smaczna kiedy poleżakuje ok. 15-30 minut przed konsumpcją.

 

 

SAŁATKA GRECKA

 

Uwaga: Tradycyjnie do sałatek greckich nie dodaje się sałaty. Dla kogoś kto wyrósł z greckiej tradycji odkryłam nową ?ulubioną? sałatkę.

 

Składniki:

Posiekane pomidory

Ogórki (plasterki lub posiekać)

Cebula (posiekana)

Słodka papryka (posiekana) (opcja)

olej oraz ocet

 

Sposób przyrządzania:

Wymieszać wszystko razem. Delektuj się!

 

 

SAŁATKA Z UTARTEGO AWOKADO

 

Składniki:
2 awokado

2 liście selera

1 łyżka stołowa soku z cytryny

szczypta proszku czosnkowego (domowej roboty)

1/4 łyżeczki przyprawy jambalya??? (opcja )

 

Sposób przyrządzania:

Przetrzeć awokado na papkę, liście selera drobno posiekać. Zmieszać z pozostałymi składnikami. Jedz tak jak idzie lub ubierz w liście sałaty. Można dodać soli morskiej dla smaku lub bez soli.

 

 

INDYJSKA SAŁATKA COLE

 

Składniki:

3 szklanki zielonej kapusty, posiekać

3 szklanki pomidorów, posiekać

1 szklanka świeżo przetartych wiórków kokosowych

1/2 szklanki surowych, nieprażonych orzeszków ziemnych (moczone , 12 godz.)

1 duży daktyl, (moczony, bez pestki, przetarty)

2 łyżka stołowa soku z cytryny

2 łyżka stołowa oleju arachidowego (Flora) lub oleju z oliwek

1/2 łyżeczka zmielonych nasion gorczycy brunatnej

1/2 łyżeczki zmielonych nasion kminu rzymskiego

1/4 łyżeczki przyprawy z ostryżu długiego

szczyptę asafoetida (aromatyczna roślina z rodziny baldaszkowych)

1 łyżeczki zmielonej przyprawy z ostrej papryki do smaku (opcja)

Ekstrakt sojowy, morska sól do smaku

 

Sposób przyrządzania:

Wymieszaj pierwsze 4 ww. składniki w misie odstaw na bok. W miseczce rozetrzeć ww. daktyla dodać pozostałych przypraw, homogenizować na kleiste przybranie. Polać ww. sałatkę, dobrze wymieszać.  Sałatka tego rodzaju dobrze przechowuje się w lodówce do 2-3 dni.

 

 

SUPER SAŁATKA TĘCZOWA

 

Składniki:

1 główka kapusty zielonej, poszatkować lub drobno posiekać

1/3  główki czerwonej kapusty poszatkować lub drobno posiekać

2 pomidory, posiekać

1/2 marchewki, przetrzeć

1 czerwona słodka papryka, pocięta w cienkie paski

duża garść glonu arame*

jogurt na orzeszkach sosnowych lub inny rodzaj jogurtu

sok z limety, lub z cytryny do smaku

ekstrakt sojowy lub sól morska do smaku

 

Sposób przyrządzania:

Ww. arame (glon) namoczyć w czystej wodzie na ok. 5-10 min. następnie odcedzić. W misce wymieszać wszystkie ww. składniki, polać jogurtem (zamiast jogurtu można użyć majonezu, sok z limety lub z cytryny, przyprawy do smaku. W lodówce przechowywać do 3 dni.
*średnio zapachowy glon morski , dodatek ww. przyprawy glonowej nie psuje smaku ww. sałatce (źródło jodu).

 

SAŁATKA GRECKA (KRETEŃSKA)

 

Składniki:
3 pomidory roma

1 1/2 szklanki pączków kalafiora, bez łodyg

1/4 szklanki oleju z oliwek

1 łyżka stołowa suszonych liści kopru

1 łyżka stołowa ekstraktu sojowego

1/2 małej cytryny, zrobić sok

1/2 pomarańczy, zrobić sok

1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku

3 szczypty przyprawy z ostrej papryki 1 główka sałaty

 

Sposób przyrządzania:

Pociąć w kostki pomidory oraz pokruszyć pączki kalafiora do podobnej wielkości. Wymieszać, pokryć wszystko z olejem oliwnym. Dodać kopru, dobrze wymieszać. Dodać ekstraktu sojowego, dobrze wymieszać. Dodać soku z cytryny, dobrze wymieszać. Ww. czynność powtarzać z pozostałymi przyprawami. Odłożyć na bok. Liście sałaty ustawić w stos, zwinąć wzdłuż. Następnie pociąć ww. liście w podłużnie długie cienkie paski ? oddzielić. Wyłożyć nimi płaski talerz a resztę sałatki nakładać łyżką zaczynając od środka. Nadmiar soku zbierze się na środku talerza dając smak wszystkim liściom sałaty. 1-2 dania. Proszek z czosnku domowej roboty uzyskuje się poprzez suszenie zmielonego czosnku w temp. pokojowej ok. 1 tydzień, a następnie rozetrzeć w moździerzu.



RODZYNKOWA SAŁATKA OWOCOWA

 

Składniki:

2 szklanki malin

2 banany

1/2 szklanki namoczonych rodzynków (12 godz.)

1/2 ananasa

2 łyżki stołowe wiórek kokosowych

 

Sposób przyrządzania:

Delikatnie wymieszać wszystkie ww. składniki unikając zrobienia pasty (pure)! Podawanie w temp. pokojowej lub lekko schłodzić; jest to niesamowicie lekki posiłek lub jak kto woli smaczny deser.
Delektuj się!

 

 

PROSTA SAŁATKA Z GLONAMI WAKAME

 

Składniki:
1 ząbek czosnku, poszatkować

1/2 łyżeczka imbiru, poszatkować

1/2 awokado

Sojowy ekstrakt Bragga do smaku

3 szklanki zieleniny (siewki słonecznika, gryki (tatarka), liście szpinaku, sałaty itp.)

1 wiązka (100g)? glonów wakame (namoczyć), źródło jodu

opcja: pomidory, orzechy włoskie, pekan, migdały lub orzeszków sosnowych.

 

Sposób przyrządzania:

Po zmieleniu imbiru i czosnku; w miseczce wyrobić awokado, ww. imbir, czosnek oraz ekstrakt sojowy Bragga. Połamać ww. zieleninę oraz glony na stosowne kawałki. Przemieszać wszystkie składniki.

 

ENERGETYCZNA ZUPA CYTRYNOWO-MIĘTOWA

 

2 jabłka

1/2 cytryny

2 szklanki mieszanki wiosennej zieleniny (450 mL)

2 łyżki stołowe sojowego ekstraktu (Bragg's Liquid Aminos (10 mil.)
1 awokado

1 szklanka świeżej mięty (250mL)

4 szklanki wody (1L)

2 g sinic (Super Blue Green Algae) opcja

 

Sposób przyrządzania:

Homogenizować składniki do konsystencji kremu. Ww. zupa jest bardzo odświeżająca, można ją spożywać o każdej porze dnia. Dziękujemy Carol McKenna za ten przepis! Zobacz stronę internetową: http://www.Powerfood.org Tam można dużo skorzystać z warsztatów witariańskiej kuchni.

 

 

SAŁATKA WZMACNIAJĄCA

by John Neucomb

 

Składniki:
1/2 główka sałaty rumuńskiej

1/4 wiązka kolendry, bazyli lub pietruszki

2 duże liście selera

1/2 awokado, pocięte w sześciany (kosteczki)

sok z 1/2 pomarańcza lub mandarynki

1 łyżka stołowa oleju z oliwek

 

Sposób przyrządzania:

Pociąć w poprzek 1/2 główkę sałaty ok. 1cm. Przemielić na kawałki (wielkość nasion grochu) w urządzeniu mielącym. Przełożyć do miski. Pociąć kolędrę ww. metodą. Pociąć w plasterki liście selera (ok. 1cm) przemielić ww. metodą. Przełożyć wszystkie ww. składniki do miski, dodać awokado, oleju z oliwek, przemieszać, i podawać!

 

 

ZUPA Z NAD POŁUDNIOWEJ GRANICY

 

Składniki:

6-8 pomidorów (roma)

1/4 cebuli

2 marchewki

garść kolendry

1 łyżeczka przypraw TACO?

1 szklanka wody (opcja)

1/4 ostra papryka

3 liście selera

 

Sposób przyrządzania:

Ww. składniki homogenizować.

 

 

MARYNOWANA ZIELENINA

wg. Nicholas Lambert

 

Składniki:
1 wiązka kale (kapustne)

1 wiązka szpinaku

1 papryka czerwona lub żółta

1 łyżka oleju z oliwek

sól morska

pieprz

1 cytryna

2-2,5 cm. korzenia imbiru

1/2 czerwonej cebuli

 

Sposób przyrządzania:

Odzielić liście kale od łodygi, poszatkować ww. liście na kawałki; poszatkować szpinak. Wrzucić ww. do miski. Dodać ? szklanki oleju z oliwek, polać sokiem z jednej cytryny.

Przybranie:

Paprykę, czerwoną cebulę oraz imbir przemielić w food procesorze (młynko-sokownik). Do smaku dodać sól morską, oleju z oliwek oraz cayenne (przyprawa z ostrej papryki). Ww. masę przelać na sałatkę i wymieszać . Spożywać zaraz po wymieszaniu, ale najlepiej smakuje po kilkugodzinnym leżakowaniu.

Smacznego ? Namaste. !

 

 

SAŁATKA Z AWOKADO, Z JABŁKAMI ORAZ GLONAMI WAKAME

wg. Roxanne Klein

 

Roxanne Klein Restauracja Roxanne's w Larkspur serwuje ww. przepis jako jedną z czterech części dania z glonów morskich.

 

Składniki:

1 łyżka stołowa oleju z oliwek

1 łyżeczka soku z cytryny

sól oraz pieprz do smaku

1 małe awokado, bez pestki, obrane, pocięte w cienkie plastry

1 jabłko Fuji (słodkie), obrać, wyciąć ośrodek, pociąć w cienkie paski

30g wakame (glon), namoczyć, odsączyć, posiekać w cienkie paski.

 

Sposób przyrządzenia:

Wymieszać olej z oliwek oraz sok z cytryny w misce. Przyprawić solą oraz pieprzem itp. Dodać ww. awokado, jabłko oraz wakame (glon morski), źródło jodu.  Delikatnie wymieszać.

 

Additional information