header
Podsumowanie korzyści chlorofilu PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 07:14

Podsumowanie korzyści chlorofilu

Tłumaczenie: Barbara Ziemer

Z pewnością znasz jedną z wielu zalet chlorofilu.

Zalety chlorofilu zostały już odkryte wiele lat temu. Jednak, czym jest chlorofil, co czyni go wyjątkowym i jakie korzyści możesz z niego czerpać? W tym artykule przedstawiono podstawowe informacje o chlorofilu i jego korzyściach dla zdrowia.

Czym jest chlorofil?

Chlorofil jest zielonym barwnikiem występującym w roślinach. Pochłaniając energię słoneczną warunkuje fotosyntezę u roślin. Chlorofil jest dla nich tym, czym krew dla ludzi. Jest odpowiedzialny w roślinach za funkcje metaboliczne, takie jak wzrost i respiracja.

Interesujące jest to, że cząsteczka chlorofilu ma podobną budowę chemiczną do hemoglobiny, czerwonego barwnika ludzkiej krwi. Różnicę stanowi centralny atom ? w chlorofilu jest to magnez a w hemoglobinie żelazo. Ten fakt oraz to, że chlorofil jest kluczowy dla metabolizmu roślin, skłoniło naukowców do zbadania potencjalnych korzyści chlorofilu dla zdrowia ludzi.

Korzyści chlorofilu dla zdrowia

Zaobserwowano, że chlorofil przynosi korzyści tym, którzy go spożywają. Ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i sprzyja szybkiemu gojeniu się skaleczeń. Oto niektóre ze znanych jego zalet:

- pomaga we wzroście i odnawianiu się tkanek;

- pomaga w neutralizowaniu toksyn, wdychanych i spożywanych przez nas każdego dnia, co czyni go dobrym suplementem dla palaczy;

- dostarcza magnezu i pomaga krwi w transporcie tlenu do wszystkich komórek i tkanek;

- jest użyteczny w asymilacji i chelatowaniu wapnia i innych ciężkich minerałów;

- stymuluje zaopatrzenie w tlen czerwonych krwinek;

- razem z witaminami, takimi jak A, C i E pomaga neutralizować wolne rodniki, niszczące zdrowe komórki;

- jest skutecznym środkiem redukującym nieświeży oddech oraz nieprzyjemny zapach uryny, fekaliów i ciała;

- może obniżać zdolność kancerogenów do wiązania się z DNA w różnych ważnych narządach ciała;

- może być przydatny w leczeniu dolegliwości związanych z powstawaniem kamieni szczawianu wapnia w nerkach;

- posiada właściwości antymiażdżycowe;

- można go używać do leczenia zainfekowanych ran;

- ma właściwości antymutagenne i antykancerogenne, dzięki czemu może być pomocny w ochronie organizmu przed toksynami i skutkami ubocznymi leków.

Źródła chlorofilu

Jedynym oczywistym źródłem chlorofilu są zielone części roślin. Jednak gotowanie niszczy wiele cząsteczek chlorofilu, wiec jeśli chcesz korzystać z jego wyżej wymienionych zalet, najlepiej jest regularnie spożywać suplementy chlorofilu. Ekstrakty, ciekłe roztwory i tabletki chlorofilu są dziś łatwo dostępne i można je kupić w lokalnych aptekach. Niezależnie od tego, czy są w formie ciekłej czy w formie tabletki, zalety chlorofilu mogą pozwolić Ci cieszyć się silniejszym układem odpornościowym, silnym zespołem tkanek i narządów oraz naturalnie zdrowym ciałem i życiem.

Źródło: http://www.rawguru.com/a-summary-of-chlorophyll-benefits.html


Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 18:07