header
KOTY POTTENGERA PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
sobota, 17 grudnia 2011 01:16

KOTY POTTENGERA.

Fragment tłumaczenia: Michael Carey (1993) Raw Food, The Enzyme Concept.

Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski

Miało miejsce wiele eksperymentów na zwierzętach jasno demonstrujących nieporządane efekty diety składającej się z termicznie preparowanej żywności. Prawdopodobnie wśród nich, najsławniejszymi to przeprowadzone przez Dr. Francisa Pottengera (1946), który początkowo eksperymentował z gruczołami nadnerczy kotów. Zauważył że kiedy zwierzęta karmiono surowym mięsem były zdrowsze i mniej skłonne do zejść śmiertelnych po zabiegu hirurgicznym w porównaniu do kotów karmionych gotowanym mięsiwem.

To zaintrygowało Dr. Pottengera, zdecydował się śledzić ww. zjawisko dalej. Jego następne ponad 10-letnie badania objęły około 900 kotów. Jedną grupę ww. kotów karmiono surowym mięsem, mlekiem oraz olejem z dorsza. Ww. grupa i jej potomstwo rozwijała się bardzo dobrze poprzez wszystkie cztery pokolenia tego eksperymentu. Natomiast zdrowie grupy kotów karmionych termicznie preparowanym pożywieniem pogarszało się od samego początku. Pierwsze pokolenie było niezdrowe z powodu defektów wrodzonych, przedwczesnych urodzeń, spontanicznych poronień i resorpcji płodu. Niedobitki drugiego pokolenia cierpiały na wiele chorób zwyrodnieniowych i defektów obejmujących alergie, egzemy, zwapnienia tkanek, defekty anatomiczne, nerwice i braki koordynacji ruchowej. Trzecie pokolenie było tak chore że nie robiło już żadnych wysiłków reprodukcyjnych.

Eksperyment Pottengera był wyjątkowo okrutnym a zarazem interesującym, ponieważ był kontynuowany przez kilka pokoleń, zademonstrował szkodliwe, długoterminowe i kumulacyjne efekty termicznie obrobionej żywności. Interesujące jest to, że zmiany zachowania które zaszły upodobniają się do nerwic, podobnie jak u ludzi, co jest zmorą dzisiejszych społeczeństw ludzkich. Następnym interesującym faktem tego eksperymentu było to, że odchody kotów karmionych termicznie zdegradowaną karmą były trujące dla gleby; wynikiem było zanikanie trawy nawożonej odchodach ww. grupy kotów, w przeciwieństwie do bujnej murawy rosnącej na odchodach kotów karmionych surową karmą.

Nasuwają mi się tutaj smutne refleksje: czy obecny przemysł gastronomiczny nie jest podobny do Eksperymentów Dr. Pottengera z ww. kotami.

Bibliografia:

Dr. Francis Pottenger M.D. (1946) The American Journal of Orthodontics and Oral Surgery Vol. 32, No. 8, Oral Surgery, pp. 467- 485.


Poprawiony: piątek, 23 grudnia 2011 19:27