header
ZAŁĄCZNIK-TABELA: ROŚLINNE ŹRÓDŁA KWASU FOLIOWEGO PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
piątek, 16 grudnia 2011 15:31

ZAŁĄCZNIK-TABELA: ROŚLINNE ŹRÓDŁA KWASU FOLIOWEGO

 

Roślinne źródło kwasu foliowego

Pożywienie

miara

?g

Gotowana soczewica

1/2 szklanki

179

Gotowana czarna fasola

1/2 szklanki

128

Sałata (włoska)

1 1/2 szklanki

114

Sok pomarańczowy

1 szklanka

109

Gotowany szpinak

1/2 szklanki

103

Fasola z puszki

1/2 szklanki

106

Gotowany groch egipski

1/2 szklanki

80

Gotowana niebieska fasola

1/2 szklanki

82

Gotowany brokuł

1 szklanki

78

Nasiona słonecznika

1/4 szklanki

76

Gotowana fasola (pinto)

1/2 szklanki

72

Gotowana fasola (nerkowata)

1/2 szklanki

63

Zalecana Dzienna Dawka kwasu foliowego wynosi 400 ?g dla osób powyżej 13 lat.

 

 

Tekst źródłowy: Załącznik 12 Roślinne źródła kwasu foliowego

1. Wardlaw GM. Perspectives in Nutrition, 4th Ed. Boston, MA: McGraw-Hill; 1999.

Poprawiony: niedziela, 19 kwietnia 2015 21:13