34. ZAŁĄCZNIK: PODWYŻSZONE POZIOMY WITAMINY B12 W OSOCZU A WZROST RYZYKA CHORÓB
- Details
- Created on Friday, 16 December 2011 15:23
- Last Updated on Friday, 21 July 2023 05:46
- Written by surawka
- Hits: 3026
34. ZAŁĄCZNIK:
PODWYŻSZONE POZIOMY WITAMINY B12 W OSOCZU A WZROST RYZYKA CHORÓB
Streszczenie: Dwa badania wskazują, na wzrost ryzyka chorób wieńcowo-naczyniowych lub śmiertelność, u osób z podwyższonymi poziomami witaminy B12 w osoczu. Pancharuniti i inni. [1] wskazują na wzrost ryzyka na choroby wieńcowo-naczyniowe, mało istotne statystycznie. Zeitlin i inni [2] wskazują, że na każde podwyższenie witaminy B12 o 100 pg/mL ryzyko zgonu wzrastało o 7%. W obu przypadkach, były to artykuły zawierające witaminę B12, a nie witaminę B12 jako taką. Jak przedstawiono w całości tego artykułu, większość badań wskazuje, że witamina B12, w zakresie normalnych wartości (przesunięciem do wyższych wartości tego zakresu) wspiera zdrowie.
Pancharuniti i inni (1996) przeprowadzili badania przekrojowe, dotyczące poziomów witaminy B12 w osoczu i chorobami sercowo-naczyniowymi, nie było wyraźnej różnicy, pomiędzy grupą badaną a grupą kontrolną. Jakkolwiek porównanie poziomów homocysteiny oraz innych czynników, podnoszących ryzyko chorób sercowo-naczyniowych; istniała istotnie statystycznie mała różnica pomiędzy poziomami witaminy B12 w osoczu, a podwyższonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych (r=1,5; CI: 1,0, 1,8). Autorzy są zdania, że może być tak dlatego, ponieważ witamina B12 występuje z pokarmami, które same w sobie, podnoszą ryzyko chorób serca, chodzi o mięso.
Zeitlin i inni [2] (1997) przebadał 488 osób w wieku 75-85 lat, przeciętnie co 6 lat. Średnie poziomy witaminy B12 wynosiły 515 pg/mL. Mierzyli ilość zgonów, ataków serca, chorobę wieńcową, choroby sercowo-naczyniowe, nie było istotnej różnicy, pomiędzy osobami wykazującymi wyższe poziomy (569 ? 479 pg/mL), a osobami o niższych poziomach (491 ? 267 pg/mL). Jakkolwiek, każdy wzrost o 1 pg/mL w osoczu, podnosił ryzyko zgonu o 0,07% (P=0,041). To znaczy, że osoba z poziomem wyższym o 100 pg/mL w osoczu miałaby wyższe o 7 % ryzyko śmierci. Zeitlin i inni (1997) sugerują, że witamina B12 może być wskaźnikiem zwiększonej konsumpcji artykułów pochodzenia zwierzęcego, a nie sama w sobie jest szkodliwa. Dyskutowano też nad możliwością uszkodzenia wątroby, przez nadmierne zapasy witaminy B12 w tym organie, może to też wpływać na śmiertelność. Ponieważ brak badań co do wpływu wysokich zapasów witaminy B12 a uszkodzeniami wątroby, co należy potraktować jedynie jako domysły.
Tekst źródłowy: Podwyższone poziomy B12 w osoczu a wzrost ryzyka wystąpienia chorób |
1. Pancharuniti N, Lewis CA, Sauberlich HE, Perkins LL, Go RC, Alvarez JO, Macaluso M, Acton RT, Copeland RB, Cousins AL, et al. Plasma homocyst(e)ine, folate, and vitamin B-12 concentrations and risk for early-onset coronary artery disease. Am J Clin Nutr. 1994 Apr;59(4):940-8. Erratum in: Am J Clin Nutr. 1996 Apr;63(4):609. |
2. Zeitlin A, Frishman WH, Chang CJ. The association of vitamin b 12 and folate blood levels with mortality and cardiovascular morbidity incidence in the old old: the Bronx aging study. American Journal of Therapeutics. 1997 Jul-Aug;4(7-8):275-81. |