header
21. IMMERMAN - WYJĄTEK PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
piątek, 16 grudnia 2011 14:47

 

21. IMMERMAN - WYJĄTEK

 

 

Odosobniony artykułem o zawężonym spojrzeniu, który zamiast podkreślać, to pomijał potrzebę suplementacji witaminą B12 dla wegan, artykuł napisany przez Immermana [1] (1981). Immerman zrobił przegląd 13 badań, dotyczących wegan z niedoborami witaminy B12. Wyszczególnił listę kryteriów, które jego zdaniem, muszą być użyte, aby określić ?prawdę? dotyczącą niedoborów witaminy B12 w diecie, w kontekście następujących schorzeń:

Upośledzone wchłanianie spowodowane:

(i) niedostateczną ilością białek, wartości kalorycznej lub kwasu foliowego

(ii) napromieniowanie, lekarstwa oraz trucizny (neomycyna, kolchicyna, kwas para-aminosalicylowy, alkohol)

(iii) nowotwór trzustki

(iv) niewydolność jelita cienkiego tj. efektywnych ruchów perystaltycznych, przesuwających treść pokarmową i związanymi z tym przerostami bakteryjnymi.

(v) doustne pigułki antykoncepcyjne.

Wzrost aktywności wydzielniczej wątroby i nerek, związanych z chorobami tych narządów

Palenie tytoniu

Niedobory witaminy B6 lub żelaza

 

Żadne z badań zaprezentowanych przez Immermana, nie spełniało powyższych kryteriów. Był krytycznie nastawiony w stosunku do poglądu, o istnieniu dietetycznych niedoborów witaminy B12, ponieważ odnoszono lepsze sukcesy, poprzez zastrzyki domięśniowe z witaminą B12, niż poprzez doustne tabletki. Jakkolwiek autorzy wcześniejszych badań, byli bardziej zainteresowani tym, aby pomóc pacjentom niż udowadnianiem, że weganie powinni spożywać suplementację z witaminą B12, ci lekarze używali zastrzyków, znanej metody, aby jak najszybciej przełamać niedobory witaminy B12. Zastrzyki pomagały. Immerman orzekł, że ?Niskie poziomy witaminy B12, nie powinny być używane do określania niedoborów witaminy B12. To kryterium może być konieczne, aby scharakteryzować niedobory witaminy B12, nie tylko u wegetarian z zachodniego kręgu kulturowego, ale bardziej dla ludzi żyjących w Indiach oraz krajach ościennych; wg. niego to było nie do zaakceptowania.? Obecnie coraz liczniejsze badania (również prezentowane tutaj), wskazują na to, że wszyscy wegetarianie (oraz wszystkie osoby w podeszłym wieku), które nie spożywają suplementacji witaminą B12, powinny to robić, aby polepszyć status witaminy B12 dla własnych korzyści zdrowotnych. Immerman stwierdził, że obróbka termiczna niszczy znaczącą część witaminy B12, a ludzie spożywający surowe pokarmy, mogą zwiększyć pobór witaminy B12. Późniejsze badania wskazują, że wegano-witarianie nie mają przewagi jeżeli chodzi o absorpcję witaminy B12, nad innymi wegetarianami. Immerman stwierdził: ? Wiele badań wyraźnie wskazuje na odpowiednią ilość witaminy B12, u osób będących na takiej diecie [wegańskiej oraz wegetariańskiej], chociaż badania w niektórych przypadkach, nie były kompletne. Trzeba zatem wyciągnąć wniosek: niedobory witaminy B12 w diecie, u wszystkich rodzajów wegetarian to wyjątek niż reguła. ?Immerman swój artykuł napisał w 1981 roku, zanim większość zaprezentowanych tutaj artykułów, została opublikowana, oraz zanim pojawiły się bardziej szczegółowe doniesienia naukowe o homocysteinie. Jest natomiast prawdą, że najcięższe przypadki niedoborów witaminy B12, zaprezentowane przez Immermana, były również związane z szeregiem innych problemów zdrowotnych; najprawdopodobniej ci weganie, którzy pobierali by suplementację witaminą B12, nie rozwinęli by tak ostrych dolegliwości, zwłaszcza w niektórych przypadkach, albo wcale by one nie wystąpiły. Wiele przypadków schorzeń ustąpiło by po przełamaniu niedoborów witaminy B12. Na zakończenie nawet Immerman zasugerował, że wegetarianie powinni sprawdzać poziomy witaminy B12 co 4-5 lat. Mogło by to być bardziej rozważne, po prostu łatwiej i zdrowiej jest pobierać suplementację z witaminą B12 lub artykuły spożywcze, wzbogacone w witaminę B12. Dlaczego czekać 4-5 lat na lekarza, aby powiedział takiej osobie: proszę pana/pani, witaminę B12 na diecie wegańskiej powinno spożywać się przez cały czas?!

 

Analiza publikacji Immermana.

Bardziej rygorystyczna analiza publikacji Immermana, pojawiła się w internecie (w języku angielskim) w artykule zatytułowanym: Comparative Anatomy and Physiology Brought Up to Date, by Tom Billings; www.beyondveg.com

 

Tekst źródłowy:

1. Immerman AM. Vitamin B12 status on a vegetarian diet: A critical review. World Rev Nutr Diet. 1981;37:38-54.








Poprawiony: niedziela, 19 kwietnia 2015 20:03