header
17. WEGANO-WITARIANIE PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
piątek, 16 grudnia 2011 14:36

17. WEGANO-WITARIANIE

 

Streszczenie: U wegano-witarian statut witaminy B12, nie różni się od innych wegan. Istnieje pewna przesłanka, że niektóre probiotyki (dodatki z bakterii jelitowych), mogą w niewielkim stopniu poprawić status witaminy B12

 

List od Wegano-witarianina

24 Kwiecień 2003

Ktoś dał mi egzemplarz twojej książki tj. ?Vitamin B12: Are You Getting It?? (06. 2000). Gdybym uprzednio miał dostęp do informacji zawartych w tej książce, to nie cierpiałbym na ostre niedobory witaminy B12 (anemia makrocytowa oraz patologiczne zmiany w nerwach obwodowych) ok. 8,5 roku temu, z powodu dietetycznego niedoboru witaminy B12). Taka była diagnoza lekarza w szpitalu. Byłem na diecie wegano-witariańskiej przez wiele lat, zanim pojawiły się objawy niedoboru witaminy B12.

A.K., London, UK

 

Dieta Hallelujah Acres (dieta wegańska surowej żywności )

Donaldson, [1] (2000, USA) badał ludzi podążających dietą Hallelujah Acres, wegańska dieta, składająca się głównie z surowej, termicznie nieobrabianej żywności, z niewielką domieszką gotowanych, całych ziaren zbóż oraz warzyw korzeniowych. Wyniki podano w tabeli 1-16.

 

Tabela 1-16. Dane wg. Donaldson (2000) [1]

 

Liczba osób

Ogółem

49

Osocze: B12 < 347 pg/mL

44

Osocze: B12 < 200 pg/mL

6

Osocze: B12 < 160 pg/mL

0

Mocz: metylomalonyl = 4 ?g/mg kreatininy

23

 

Uczestnicy tych badań nie pobierali żadnych suplementów z witaminą B12. Niektórzy z nich spożywali niewielkie ilości preparatu drożdżowego, zawierającego przeciętnie 5 ? 11 ?g B12/ na miesiąc, mediana 0,7 ?g/na miesiąc.

19 osób miało normalne poziomy witaminy B12 w osoczu, wraz z podniesionymi poziomami metylomalonylu w moczu. Osoby z podwyższonymi poziomami metylomalonylu w moczu oraz na granicy poziomów normalnych, podzielono na 4 grupy w celu przeprowadzenia leczenia:

1. podjęzykowo B12: 500 ?g Twinlab sublingual B12 3 razy / tydzień.

2. preparat drożdżowy: 5 ?g B12/dzień, poprzez pobieranie 1 łyżki stołowej (Red Star Vegetarian Support Formula nutritional yeast).

3. Preparat probiotyczny z bakteriami jelitowymi: 2 pigułki/dziennie, zawierające 5 szczepów bakteryjnych:

Lactobacillus plantarum , Lactobaccillus salivarius , Lactobacillus acidolphilus, Bifidobacterium bifidus , Bacillus subtilis

4. Bakterie jelitowe: 2 pastylki/dziennie zawierające 2 szczepy bakteryjne:

Lactobacillus plantarum wariant OM , Lactobacillus salivarius

Oto dane, po 3 miesięcznym leczeniu, tabela 2-16.



Tabela 2-16 Dane ww. leczenia wg. Donaldson [1] (2000)

 

podjęzykowo tabletka z witaminą B12

B12 Preparat drożdżowy

Preparat probiotyczny

Bakterie jelitowe

Ogółem ilość osób

8

8

4

4

Mocz: metylomalonyl = 4,1 ?g/mg kreatyniny po 3 miesiącach suplementacji

1 osoba

Mocz:

(MM = 4,1)

5 osób
(5 poprawa)

?

4 osoby
(3 poprawa)

?

4 osoby
(1 poprawa)

?

 

Donaldson stwierdził, że niewielka poprawa x podawania pożywki z bakterii jelitowych, mogła mieć miejsce w wyniku:

Bakterie produkujące witaminę B12, mogły nadal znajdować się w tym suplemencie.

Bakterie produkujące witaminę B12 zaczęły zasiedlać jelita.

 

Tak czy inaczej, probiotyki nie wystarczały, do unormowania poziomów witaminy B12; nie są zalecane dla wegan, w celu poprawy statusu witaminy B12.

 

Entuzjaści Ożywionej Żywności w Finlandii

Rauma i inni [2] (1995, Finlandia) przebadali status witaminy B12, u wegan żyjących długi okres na pełnej diecie surowej żywności, bez obróbki termicznej, nazywana również dietą ożywionego pokarmu. Te osoby założyły, że pobieranie dużych ilości sfermentowanej żywności (ok. 2 kg/dziennie) może dostarczać dużo witaminy B12, a taki pokarm sam w sobie, prowadzi do korzystnych zmian we florze jelitowej, na korzyść symbiontów syntetyzujących witaminę B12.

Jednym z aspektów tych badań, było prowadzenie bazy danych, co do pobieranego pokarmu oraz pobieranie próbek krwi od 9 wegano-witarian (1 mężczyzna i 8 kobiet) , po dwóch latach 6 osób z 9, wykazywało powolne, ale stałe pogarszanie się statusu witaminy B12 przez ten okres, co wyraźnie wskazuje, że zaopatrzenie w witaminę B12 z tego rodzaju pożywienia, nie jest w pełni wystarczające, aby utrzymać w normie poziomy B12 w osoczu. Wyniki podano w tabeli 3-16:



Tabela 3-16. Dane wg. Rauma et al., (1995) do części 2 [2]

 

N

Osocze B12 (pg/mL)

poniżej

203 pg/mL

Wegano-witarianie

21

261A Zakres: 47-551

6

Konsumpcja glonów morskich

16

298 Zakres: 101-551

 

Brak konsumpcji glonów morskich

5

142 Zakres: 47-340

 

Nie-wegetarianie

21

420A Zakres: 177-651

1

A ? Statystycznie istotna różnica pomiędzy ww. grupami oznaczonymi tą samą literą

 

Jednym z aspektów tych badań, było prowadzenie bazy danych, co do pobieranego pokarmu oraz pobieranie próbek krwi od 9 wegano-witarian (1 mężczyzna i 8 kobiet) , po dwóch latach 6 osób z 9, wykazywało powolne, ale stałe pogarszanie się statusu witaminy B12 przez ten okres, co wyraźnie wskazuje, że zaopatrzenie w witaminę B12 z tego rodzaju pożywienia, nie jest w pełni wystarczające, aby utrzymać w normie poziomy witaminy B12 w osoczu.

Drugim aspektem tych badań, to porównanie poziomów witaminy B12 w osoczu, pomiędzy wegano-witarianami a nie-wegetarianami. Badania krwi (średnia wielkości makrocytów, hemoglobina) u wegano-witarian, nie różniły się zbytnio od nie-wegetarian, również nie wykazano żadnej korelacji z poziomami witaminy B12. W grupie wegano-witarian, analogi B12 poprzez konsumpcję glonów (nori, chlorella), korelowały z poziomami witaminy B12 w osoczu.

Fińscy entuzjaści diety surowej żywności, biorący udział w tych badaniach, zaczęli pobierać suplementację z witaminą B12, gdy sami przekonali się, o niskich poziomach witaminy B12.

 

Konferencja Towarzystwa Higieny Naturalnej

Dong i Scott [3] (1982, USA) badali 83 osoby z Amerykańskiego Towarzystwa Higieny Naturalnej. Te osoby podążały dietą składającą się z całych, surowych owoców, warzyw, orzechów, oraz nasion, z mniejszą ilością zbożowych i motylkowych. Te osoby zakładały, że tak wyglądała naturalna dieta naczelnych, a ustrój miał otrzymywać witaminę B12 poprzez bakterie zasiedlające jelito cienkie, ale tylko wtedy gdy dieta jest surowa. Te osoby nie pobierały żadnej dodatkowej suplementacji z witaminą B12, tabela 4-16 pokazuje wyniki otrzymane na podstawie wspomnianych badań.



Tabela 4-16. Dane wg. Dong & Scott [3] (1982)

 

N

Osocze B12

< 200 pg/mL

Osocze B12

< 100 pg/mL

Wegano-witarianie

13

92%

53%

Lakto-witarianie

28

64%

 

Lakto-owo-witarianie

15

47%

13%

Semi-wegetarianie

10

20%

 

 

Anemia makrocytowa wśród wegetarian była minimalna. Jedna osoba, weganin w wieku 63 lat, miał poziomy witaminy B12 w osoczu zaledwie 117 pg/mL, cierpiał na zaburzenia nerwów obwodowych. Dla mężczyzn, którzy nie pobierali suplementacji z witaminą B12, zauważono korelację pomiędzy długością okresu diety wegetariańskiej, a niższymi poziomami witaminy B12. Spośród osób pobierających suplementację z witaminą B12 lub mieszankę wielu witamin, wszyscy mieli poziomy witaminy B12 w osoczu powyżej 200 pg/mL. Badacze Dong oraz Scott [3] stwierdzili, że: ?nie ma podstaw, aby twierdzić, że wegetariańska dieta, reprezentowana przez członków Wspólnoty Higieny Naturalnej, przyczyniała się bardziej, do podwyższenia poziomów witaminy B12, w porównaniu do innych rodzajów diet wegetariańskich.

 

Teksty źródłowe: Wegano ?witarianie a witamina B12

1. Donaldson MS. Metabolic vitamin B12 status on a mostly raw vegan diet with follow-up using tablets, nutritional yeast, or probiotic supplements. Ann Nutr Metab. 2000;44(5-6):229-34. And personal communication with author Jan 31, 2002.

2. Rauma AL, Torronen R, Hanninen O, Mykkanen H. Vitamin B-12 status of long-term adherents of a strict uncooked vegan diet (?living food diet?) is compromised. J Nutr. 1995 Oct;125(10):2511-5.

3. Dong A, Scott SC. Serum vitamin B12 and blood cell values in vegetarians. Ann Nutr Metab. 1982;26(4):209-16.



Poprawiony: niedziela, 19 kwietnia 2015 19:44