16. WEGETARIANIE W WIEKU PODESZŁYM

16. WEGETARIANIE W WIEKU PODESZŁYM

 

Streszczenie: Lakto-owo-wegetarianie w wieku podeszłym oraz weganie, często mają bardzo niskie poziomy witaminy B12 w osoczu. Powinni się upewnić, co do solidności źródeł witaminy B12. Faktem jest, że osoby powyżej 50 lat, niezależnie czy wegetarianie czy nie-wegetarianie, powinni dostarczać witaminę B12, dodatkowo albo poprzez artykuły spożywcze wzbogacone o B12 albo uprzednio rozpuszczone tabletki z B12; powodem jest zmniejszająca się produkcja kwasu żołądkowego powodująca zmniejszenie efektywności wchłaniania witaminy B12, związanej w białkach.

 

Badania nad statusem witaminy B12 u wegetarian w podeszłym wieku.

Brants et al. [1] (1990, Holandia) oraz Lowik et al. [2] (1990, Holandia) porównywali status witaminy B12 u ludzi starszych (65-97 lat) lakto-owo-wegetarian z nie-wegetarianami. Wyniki podano w tabeli 1-15.



Tabela 1. Dane wg. Brants et al. (1990)

 

N

Osocze B12 (pg/mL)

B12 < 186.3 pg/mL

NW mężczyźni

54

BD

4 %

NW kobiety

54

BD

6 %

LOW mężczyźni

17

317 ? 277

35 %

LOW kobiety

23

247 ? 96

13 %

LOW - Lakto-owo-wegetarianie
BD ? Brak Danych
NW ? Nie-wegetarianie

 

Badacze w podsumowaniu stwierdzili: ?lakto-owo lub lakto-wegetariańska dieta, może być odpowiednia w podeszłym wieku, pozytywnie działa na zmniejszenie ryzyka chorób serca, pod warunkiem, że jest rozważnie zaplanowana, szczególnie jeżeli chodzi o żelazo, cynk oraz witaminę B12.?

Woo i inni [3] (1998, Hong Kong) porównali 106 osób w wieku podeszłym, Chińczyków, lakto-owo-wegetarian oraz wegan z 229 nie-wegetarianami:

Wszyscy byli starsi niż 65 lat (przeciętna 81 lat); wszyscy wyglądali zdrowo.

Wszyscy wegetarianie byli od ponad 10-ciu lat na diecie wegetariańskiej.

Niskie poziomy witaminy B12 (poniżej 203 pg/mL) stwierdzono u 53,8% wegetarian (brak danych co do nie-wegetarian).

16 wegetarian miało objawy niedoboru witaminy B12 (anemia), w porównaniu do 1 osoby, nie-wegetarianina.

W wegetarianie mieli niższy wskaźnik w odniesieniu do palenia tytoniu oraz występowania chorób serca.

 

Istnieje przesłanka, że osoby w wieku 65 lat i powyżej powinni pobierać co najmniej 500 ?g na dzień witaminy B12 aby zoptymalizować status witaminy B12, zobacz: 27 Załącznik 3 W jaki sposób formułowano zalecenia dla dorosłych powyżej 50 roku życia).

 

Teksty źródłowe: Wegetarianie w wieku podeszłym.

1. Brants HA, Lowik MR, Westenbrink S, Hulshof KF, Kistemaker C. Adequacy of a vegetarian diet at old age (Dutch Nutrition Surveillance System). J Am Coll Nutr. 1990 Aug;9(4):292-302.

2. Lowik MR, Schrijver J, Odink J, van den Berg H, Wedel M. Long-term effects of a vegetarian diet on the nutritional status of elderly people Dutch Nutrition Surveillance System). J Am Coll Nutr. 1990 Dec;9(6):600-9.

3. Woo J, Kwok T, Ho SC, Sham A, Lau E. Nutritional status of elderly Chinese vegetarians. Age Ageing. 1998 ul;27(4):455-61.



Additional information