14. STATUS WITAMINY B12: U DZIECI I NASTOLATKÓW WEGAŃSKICH
- Details
- Created on Friday, 16 December 2011 14:27
- Last Updated on Friday, 21 July 2023 05:46
- Written by surawka
- Hits: 1813
14. STATUS WITAMINY B12: U DZIECI I NASTOLATKÓW WEGAŃSKICH
Witamina B12 u wegańskich dzieci i nastolatków biorących suplementację
Sanders i Purves [1] (1981, UK) określili dietetyczny status 23 dzieci wegańskich, w wieku od 1-5 lat, za pośrednictwem organizacji: The Vegan Society (UK). Wszystkie dzieci były karmione piersią, co najmniej przez 6 pierwszych miesięcy swego życia, a w większości wypadków ponad dwa lata. Większość dzieci dorastała normalnie, lecz byli trochę niżsi i lżejsi wg. przyjętych, dotychczasowych standardów. Materiały energetyczne, wapń, witamina D, zawarte w diecie były niższe niż się rekomenduje. Dieta w sensie ogólnym, była odpowiednia, za wyjątkiem kilku składników odżywczych, które występowały w niższych ilościach, a mianowicie witamina B2 i B12. Wszyscy rodzice mieli świadomość potrzeby suplementacji witaminy B12, dostarczanej w postaci specjalne wzbogaconej w B12, pożywki drożdżowej, mleka sojowego, tabletek lub syropu z witaminą B12, dzienny pobór wynosił 2,7? 0,63 (zakres od 0,3 ? 15,2 ?g). Rodzice chętnie słuchali porad.
Sanders stwierdził: wegańska dieta może spełniać kryteria dietetyczne dla dzieci przedszkolny, pod warunkiem odpowiedniego zadbania o uprzednio wspomniane, składniki odżywcze.
Wegańskie dzieci i nastolatki bez suplementacji z witaminą B12
Brak danych naukowych, dla dzieci i nastolatków, bez suplementacji witaminą B12, które nie byliby na diecie makrobiotycznej lub diecie Genmai-Saishoku. Jakkolwiek zanotowano 4 przypadki, biorących udział w badaniach dzieci i nastolatków wegan lub wegetarian, którzy nabyli objawy niedoborów witaminy B12. Powyższe przypadki opisano w 19. Indywidualne przypadki.
Tekst źródłowy: Status witaminy B12 u dzieci i nastolatków wegańskich. |
1. Sanders TA, Purves R. An anthropometric and dietary assessment of the nutritional status of vegan preschool children. J Hum Nutr. 1981 Oct;35(5):349-57. |